banner
banner
banner
banner
banner
banner

 

PENGUMUMAN TERKINI
 
Permohonan Tapak dan Lesen Penjaja Sementara di Bulan Ramadhan 2015 Disini
 
 
Usung Kaki Ponteng Solat Jumaat Guna Van Jenazah
 

 Kerajaan negeri akan mengenakan tindakan lebih tegas, termasuk menahan dan membawa mana-mana lelaki islam di Terengganu menaiki van jenazah sekiranya didapati ponteng solat Jumaat.
 
Menteri Besar, Dato' Ahmad Razif Abd Rahman berkata, tindakan itu selaras dengan arahan semua pasar raya di negeri perlu ditutup selama dua jam, berakhir 2.30 petang pada setiap Jumaat yang berkuatkuasa 1 Januari lalu.
 
Katanya, kaki ponteng juga akan ditempatkan di Pondok Moden Kaunseling bagi mengikuti sesi kaunseling, mendalami ilmu bersama ustaz berpengalaman, selain mendidik agar perkara sama tidak berulang. Sekiranya masih berdegil, golongan itu bakal berdepan tindakan lebih berat oleh mahkamah.
 
"Pihak kami terpaksa bertegas berkaitan perkara itu, kerana ramai yang menganggap perkara wajib itu sebagai remeh di mana tidak malu bersiar-siar di lokasi tertentu walaupun menyedari waktu itu perlu ke masjid untuk solat Jumaat," katanya.
 
Menurutnya, dia ada meminta Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) memperkemaskan undang-undang berkaitan itu, termasuk mempelawakan lebih ramai wanita mengisi kekosongan jawatan sebagai penguatkuasa wanita.
 
"Sebolehnya wanita yang memiliki sijil seni mempertahankan diri, diberi keutamaan menjawat tugas itu, sebagai persediaan berdepan pelbagai kemungkinan berlaku,
 
"Tugas peguatkuasa wanita ini, perlu memberi nasihat dan menangkap mereka yang lepak di mana-mana lokasi, sebelum dibawa bersiar-siar menaiki van jenazah, selain menempatkan mereka di Pondok Moden Kaunseling," kartanya.
 
Ahmad Razif berkata demikian kepada pemberita sebelum memulakan Program Turun Padang, di Wisma Persekutuan, Jalan Pejabat, Kuala Terengganu, hari ini.
 
Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Osman Muda dan Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu, Dr Mohamad Omar.

 
Madrasah Pertama Di Terengganu Mula Dibuka April Ini

 

Madrasah moden yang pertama di Terengganu akan dibuka bermula 1 April ini seiring dengan hasrat kerajaan negeri bagi membangunkan sebanyak mungkin sekolah pondok moden di negeri ini.

Menteri Besar, Dato' Ahmad Razif Abd Rahman berkata, langkah itu sejajar dengan usaha kerajaan negeri dalam menjadikan Terengganu sebagai negeri Anjung Ilmu.

"Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) setuju untuk memberikan tapak Sekolah Agama Batu Rakit yang dulu dijadikan madrasah moden pertama di Terengganu yang akan dibuka 1 April ini.

"Tindakan drastik telah diambil oleh pihak Maidam dengan mengeluarkan iklan untuk ambil pelajar tingkatan satu tanpa mengira kelayakan akademik," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Program Al-Hiwar Agamawan Bersama YAB. Menteri Besar di Kediaman Rasmi Menteri Besar di Seri Iman, Kuala Terengganu, malam tadi.

Katanya, peluang dibuka kepada pelajar yang kurang cemerlang dalam akademik tetapi mempunyai minat untuk belajar agama.

"Pelajar yang tiada keputusan cemerlang dalam UPSR mungkin yang dapat 5E tetapi pandai mengaji dan berminat boleh masuk ke madrasah ini," katanya.

Menurut beliau, buat permulaan peluang dibuka kepada pelajar lelaki sahaja di mana 200 orang akan tinggal di asrama yang disediakan untuk mereka belajar agama.

Dalam perkembangan lain katanya, sekolah pondok moden iaitu Desa Taqwa di Kampung Telemong khusus untuk memberi peluang kepada golongan pesara dan veteran mendalami ilmu agama juga akan dibuka dalam masa terdekat.

"Sekolah pondok berkenaan yang dilengkapi pelbagai prasarana termasuk asrama, dewan dan bilik kuliah kini sudah siap sepenuhnya dan ia dijangka mula beroperasi pada bila-bila masa sahaja.


SPNT Tawar Jawatan Kosong

 

Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Terengganu (SPNT) akan mengeluarkan iklan kekosongan jawatan bagi kali kedua untuk tahun ini.

Setiausaha SPNT, Ahmad Faris Abdul Razak berkata, ia bertujuan mengisi keperluan di jabatan-jabatan kerajaan negeri di seluruh Terengganu.

"Iklan mengenai kekosongan yang di tawarkan SPNT akan disiarkan melalui akhbar Utusan Malaysia pada 12 November 2014 (Rabu).

"Sebanyak 10 jawatan akan diiklankan merangkumi jawatan di peringkat sijil akademik PMR hingga ke Diploma," ujarnya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Ahmad Faris, iklan berkenaan boleh juga diperolehi dengan melayari portal http://spn.terengganu.gov.my mulai tarikh yang sama.

Kod QR Kod QR

QR code
Imbas kod QR ini dengan telefon bimbit untuk capaian Mobile
Klik disini untuk bantuan

perkhidmatan kaunter perkhidmatan kaunter

Ahad - Rabu
8.00 am - 5.00 pm
Khamis
8.00 am - 3.30 pm
 
Kaunter Pembayaran
Ahad - Rabu (8.30 am - 4.00 pm)
Khamis (8.30 am - 2.30 pm)
 
Jumaat, Sabtu & Cuti Umum - Tutup

Kalendar Kalendar

7 Julai 2015
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

jumlah pengguna jumlah pengguna