02-Feb-2017 Projek Taman Ilmu di Tembila, Besut dijangka akan memulakan operasi pada Oktober ini.

Projek Taman Ilmu di Tembila, Besut dijangka akan memulakan operasi pada Oktober ini.

Pembangunan yang diilhamkan ketika era pentadbiran mantan Menteri Besar, Dato’ Seri Idris Jusoh pada 2004 itu kini sedang dalam fasa terakhir disiapkan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Razif Abd Rahman, berkata kerajaan negeri sedang mengadakan perbincangan dengan  Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) bagi memastikan pusat kecemerlangan ilmu bertaraf antrabangsa itu beroperasi sepenuhnya tidak lama lagi.

“Dalam masa terdekat kita akan menguruskan apa-apa kekurangan dan sekarang kita akan mengadakan kerjasama dengan KPT di bawah Dato’Seri Idris Jusoh kerana asalnya Taman Ilmu ini adalah ilham beliau.

“Kita akan mengambil prospek daripada Dato’Seri Idris untuk merealisasikan dan memastikan Taman Ilmu ini dapat beroperasi sepenuhnya dalam masa terdekat ini,” katanya kepada pemberita selepas menyaksikan Majlis Serah Tugas Pegawai Kanan Kerajaan Negeri dan Angkat Sumpah Yang Dipertua (YDP) Pihak Berkuasa Tempatan Negeri di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Wan Nawawi Wan Ismail.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai dakwaan pemimpin pembangkang dalam portal, Pesuruhjaya PAS Terengganu, Ustaz Satiful Bahri Mamat berhubung Taman Ilmu yang dikatakan terbiar dan gagal dibangunkan.

Ahmad Razif berkata, setiap projek yang tergendala dan tertangguh pada zaman mantan menteri besar lalu sekiranya mampu memberi kebaikan kepada rakyat akan diteruskan pada zaman pentadbiran beliau sebagaimana janji sebelum ini.

Taman Ilmu dalam projek pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai timur (ECER) dibangunkan sejak 2004 melibatkan  kawasan seluas 280 hektar yang bernilai kira-kira RM300 juta,  merupakan projek perkongsian kemudahan pendidikan asas yang mampu menampung perjalanan enam buah institut pengajian tinggi (IPT).

Sementara itu, majlis serah tugas dan angkat sumpah jawatan baharu didahului dengan Dato' Mohd Akil Mat yang bertukar jawatan Pengarah Jabatan Tanah Dan Galian Terengganu menggantikan Dato' Mohd Kamil Othman yang menerima tugas baharu sebagai Pegawai Jawatan Kumpulan (penempatan sementara sebelum bersara wajib pada 16 Februari).

Sementara Pegawai Daerah Dungun, Dato' Mohd Yasim Awang menerima jawatan Pegawai Daerah Kuala Terenggganu, diikuti Pegawai Daerah Kemaman, Rosman Roslan bertugas sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Terengganu.

YDP Majlis Perbandaran Dungun, Ibrahim Mohamad ke jawatan Pegawai Daerah Dungun dan  Pegawai Daerah Setiu, Shahidan Embok pula sebagai YDP Majlis Daerah Dungun.

Selain itu juga, bekas Pengarah Urusan Tabung Amanah Warisan Terengganu, Mohd Zahari Md Azahar pula menerima tugas sebagai Pegawai Daerah Kemaman dan Pengarah Unit Komunikasi Terengganu, Ab. Rasid Jusoh menerima jawatan YDP Majlis Daerah Besut.

00806801
  • Kemaskini : Selasa, 16 April 2024 |  Jumlah Pelawat :
Image

MAJLIS DAERAH BESUT,
22200 Besut,
Terengganu Darul Iman.

Ahad - Khamis : 8:00pg - 5:00ptg

T : +609 6956 388
HL : +609 6957 400
F : +609 6956 199
E : mdb@terengganu.gov.my

IKUTI KAMI

Penafian : Majlis Daerah Besut (MDB) tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.

Paparan Terbaik : Menggunakan versi terkini pelayar Internet Explorer / Mozilla Firefox / Google Chrome / Safari dengan resolusi 1366 x 768.

Hakcipta Terpelihara © 2024 Majlis Daerah Besut

Portal Rasmi Majlis Daerah Besut

MyGov Portal Amiro Technology Sdn Bhd

privasi

TERENGGANU PAY